Jak vybrat dřevník na palivové dřevo

Přemýšlíte, kam uložit palivové dřevo a chybí Vám vhodný prostor? Řešením může být pořízení, nebo výroba dřevníku. Správný dřevník je klíčovým prvkem pro efektivní skladování palivového dřeva a udržení ho v optimální kondici. Bez ohledu na to, zda máte krb, kamna nebo pouze venkovní ohniště, kvalitní dřevník zajistí, že vaše dřevo zůstane sušší a připravené k použití. V tomto článku se podíváme na tipy, jak vybrat ideální dřevník pro vaše palivové dřevo, ale také jak Váš nový dřevník instalovat a udržet ho co nejdéle v dobrém stavu. Pokud budete dřevník kupovat, pak zkuste nahlédnout např. na nabídku dřevníků na eshopu My-hobby.cz

Bytelný a pevný materiál je základ

Při výběru dřevníku se zaměřte na jeho materiál a konstrukci. Dřevo je přirozeně náchylné k vlhkosti, a proto je ideální mít dřevník z odolného materiálu, jako je například tvrdé exotické dřevo (teak, meranti apod.), kov nebo plast. U kovových dřevníků sledujte kvalitu lakovaní a vybírejte pokud možno takové, které jsou ošetřené tvrdým vypalovaným lakem (komaxit). Při výběru sledujte mj. hmotnost vybraného modelu- příliš lehké dřevníky jsou vyrobené z tenkého materiálu a nejsou příliš bytelné. Důležitá je také konstrukce dřevníku - zkontrolujte, zda je dobře větraný, aby vzduch mohl proudit kolem dřeva a zabránil tak plísním a hnilobě.

Dostatečná velikost a kapacita

Velikost dřevníku je klíčovým faktorem. Zvažte množství palivového dřeva, které obvykle používáte, a vyberte dřevník s odpovídající kapacitou. Příliš malý dřevník může znamenat neustálé doplňování, zatímco příliš velký může zabírat příliš mnoho místa. Ideální je najít rovnováhu mezi dostatečnou kapacitou a praktickými rozměry.

Kam a jak dřevník umístit

Dřevník by měl být umístěný ideálně na dobře větraném, slunečném místě. Zkrátka tak, kde se nedrží příliš vlhkosti. Důležité je proudění vzduchu, aby mohlo dřevo před zimou dobře vysychat, a v zimě nenatahovalo příliš vlhkosti. Ideálně dřevník neumisťujte přímo na zem, ale izolujte jen od země např. betonovými dlaždicemi, zámkovou dlažbou apod. Zadní stranu dřevníku umístěte k plotu, stěně domu, nebo jinému svislému prvku. Přední otevřenou stranu natočte ideálně na jih, nebo na východ. Tak bude zajištěno, že na na dřevo ani při větru a silnějším dešti nedostane příliš vody.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vybrat párty stan na svatbu, nebo oslavu?